Nazwa chemiczna:

Alkohol cetylowy

Segment:

surfaktanty, niejonowe

Branże i aplikacje:

detergenty, kosmetyki i środki higieny osobistej

Funkcja:

emulgatory

Budowa:

alkohole

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

36653-82-4
INCI: Cetyl alcohol

Opis

EXOalc 1698 to niejonowa substancja powierzchniowo czynna o nazwie INCI: Cetyl alcohol. Produkt handlowy ma postać białego, woskowatego ciała stałego w formie pastylek. Produkt ten jest pochodną bazującą na odnawialnych surowcach roślinnych i znajduje zastosowanie głównie w aplikacjach kosmetycznych.

EXOalc 1698 jest stosowany przede wszystkim jako środek kondycjonujący i emolient w kosmetykach myjących i pielęgnacyjnych. Emolienty to substancje zmiękczające i nawilżające skórę oraz zmniejszające swędzenie i łuszczenie. Zastosowane w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzą na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonują, czyli zmiękczają oraz wygładzają skórę i włosy.

Produkt redukuje wysuszające działanie surfaktantów anionowych, pozostawiając powierzchnię skóry nawilżoną i pokrytą warstwą ochronną. Pełni również rolę modyfikatora właściwości reologicznych (czyli poprawia konsystencję kremów, mleczek, odżywek do włosów, itp., powodując wzrost lepkości), a przy tym wpływa na właściwości aplikacyjne preparatu (poprawia rozprowadzanie, daje poślizg oraz może wspomagać spienianie).

EXOalc 1698 może być stosowany jako stabilizator emulsji typu olej w wodzie (O/W), woda w oleju (W/O) i preparatów bezwodnych. Jest produktem bardzo bezpiecznym, nie powoduje podrażnień ani reakcji uczuleniowych.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • efektywny emolient i środek kondycjonujący w kosmetykach do mycia i pielęgnacji skóry i włosów,
  • wygładza skórę i włosy,
  • nadaje włosom elastyczność oraz pożądaną miękkość,
  • modyfikator właściwości reologicznych (poprawia konsystencję preparatów),
  • stabilizator piany,
  • stabilizuje emulsje typu olej w wodzie (O/W), woda w oleju (W/O) i preparaty bezwodne,
  • jest bardzo bezpieczny, nie wywołuje reakcji alergicznych,
  • oparty na odnawialnych surowcach roślinnych.

Zastosowanie:

  • szampony, odżywki, serum, maski do włosów,
  • preparaty do koloryzacji włosów,
  • żele do włosów,
  • kremy do rąk, stóp, ciała,
  • kremy pod oczy,
  • kremy przeciwzmarszczkowe,
  • kremy przeciwsłoneczne,
  • kremy po goleniu,
  • samoopalacze,
  • balsamy, lotiony (w tym również dla dzieci),
  • preparaty do mycia twarzy i ciała,
  • peelingi,
  • preparaty przeciwtrądzikowe,
  • bazy pod makijaż, podkłady,
  • tusze do rzęs, eyelinery,
  • pomadki, balsamy do ust,
  • preparaty do demakijażu,
  • preparaty do depilacji,
  • środki smarowe (lubrykanty), ciecze obróbcze.

Tagi:

emulgator alkohol detergent środki higieny osobistej niejonowe surfaktanty niejon
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Dobra praktyka produkcyjna EFfCIHigh pureProdukt bezpiecznyProdukt biodegradowalnyPrzyjazny dla skóry


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .